Siirry sisältöön

Yliopistopedagogiikan tutkimusseura on perustettu Yliopistopedagogiikka-lehden julkaisemisen tueksi! 

22.8.2022

Mari Murtonen, päätoimittaja, Yliopistopedagogiikka-lehti

marimur@utu.fi

Laura Hirsto, vastaava päätoimittaja, Yliopistopedagogiikka-lehti

laura.hirsto@uef.fi

Yliopistopedagogiikka-lehden toiminnan vakauttamiseksi ja toimitustyön kehittämiseksi on perustettu Yliopistopedagogiikan tutkimusseura. Yliopistopedagogiikka-lehden juuret ovat PedaForum-verkoston toiminnassa, joka on ollut keskeinen vaikuttaja suomalaisessa yliopistopedagogiikan kehittämisessä vuodesta 1994 alkaen. Sen nimissä yliopistojen järjestämät Pedaforum-päivät (jatkossa Korkeakoulupedagogiikan päivät) ovat monille tutut. Ne ovat vuosien saatossa saavuttaneet suuren kävijämäärän ja vakiintuneen paikan suomalaisessa korkeakoulutuksen kehittämisessä. Toinen PedaForumin toiminto on ollut lehti, jota parhaillaan luet. Yliopistopedagogiikka, aiemmin Peda-forum-tiedotuslehti, on kehittynyt tieteellisiä artikkeleita julkaisevaksi tutkimusperustaista yliopistokoulutusta edistäväksi julkaisuksi ja vankentanut monin tavoin asemansa suomalaisessa kasvatustieteellisessä julkaisemisessa. Laadukkaiden tieteellisten artikkeliensa johdosta se on luokiteltu Julkaisufoorumin tasolle 1.

PedaForum-verkosto oli koko historiansa ajan ollut rekisteröimätön verkostomainen toimija, mikä on osaltaan aiheuttanut sen tilanteen, että Yliopistopedagogiikka-lehdellä ei ole ollut virallista julkaisijaa, vaan toiminnasta on huolehtinut toimitusneuvosto. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos on yhteistyössä lehden toimitusneuvoston kanssa toimittanut lehteä ja huolehtinut sen saavutettavuudesta. Lehteä on kuitenkin ollut tarvetta kehittää jatkuvasti vastaamaan lukijakuntansa tarpeita, ja yksi tulevaisuuden tavoite onkin päästä osaksi suomalaista Journal.fi-palvelua. Suomalaista avointa julkaisemista edistävä Journal.fi-portaali tarjoaa julkaisupalvelun ja kestävän avoimen tieteellisen julkaisemisen alustan. Palveluun päästääkseen lehdellä on tarpeen olla julkaisija. Julkaisija ei kuitenkaan voi olla epävirallinen löyhä verkosto. Tähän haasteeseen Yliopistopedagogiikan tutkimusseura tarjoaa Yliopistopedagogiikka-lehdelle pitkään toivotun vastauksen. Journal.fi tarjoaa myös käytännöllisen julkaisujen arkistoinnin, jolloin Yliopistopedagogiikka-lehden artikkelit saadaan helposti jakoon yliopistojen ja korkeakoulujen opetuksen kehittäjille helposti ja toivottavasti pitkäksi aikaa.

Yliopistopedagogiikan tutkimusseura ry (YPED) rekisteröitiin 22.4.2022. Yhdistyksen tarkoituksena on yleisesti edistää yliopistopedagogista tutkimusta ja pedagogiikan tutkimuspohjaista kehittämistä yliopistoissa. Seuran tärkein ja keskeinen toiminto on lehden julkaiseminen, joten seuran ensimmäinen kokoonpano mukailee lehden toimitusneuvoston tehtäviä: Lehden vastaava päätoimittaja Laura Hirsto (UEF) on seuran puheenjohtaja, päätoimittaja Mari Murtonen (UTU) varapuheenjohtaja ja toimitusneuvoston puheenjohtaja Päivi Kinnunen (HY) sihteeri. Rahastonhoitajaksi lupautui Hanna Vuojärvi (LY), ja jäseneksi rekisteröinnin yhteydessä nimitettiin myös pitkäaikainen Yliopistopedagogiikka-lehden toimitusneuvoston aktiivinen jäsen Eetu-Pekka Heikkinen (OY). Muut toimitusneuvoston jäsenet hakivat ensivaiheessa seuran jäseniksi. Avoin haku seuran jäseneksi avataan syksyllä 2022, kun julkaisusopimuksen loput yksityiskohdat saadaan hiottua YPEDin ja KTL:n välillä.

Yliopistopedagogiikan tutkimusseuran verkkosivu on perustettu yhdistyksen kotipaikan mukaisesti Turun yliopiston verkkosivujen alle: www.utu.fi/yped

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: