Siirry sisältöön

Pedaforum 2022 tähyää tulevaisuuden korkeakoulupedagogiikkaan järjestäjänään Haaga-Helia

20.5.2022

Heli Koskinen, projektikoordinaattori, Haaga-Helia

Hanna Helminen, viestinnän asiantuntija, Haaga-Helia

Pedaforum – korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen Helsingissä 24.–25.8.2022. Teemaksi on valittu korkeakoulupedagogiikka 2030-luvulla, ja tapahtuman itsenäisenä järjestäjänä toimii ensimmäistä kertaa ammattikorkeakoulu.

Alkuaan yliopistopedagogiikan asiantuntija- ja yhteistyöverkosto Pedaforum on vuosittain koonnut yhteen korkeakouluopetuksen ja -tutkimuksen asiantuntijoita sekä muita kiinnostuneita osallistujia eri korkeakouluihin. Jo 1990-luvulta aktiivisena yliopistopedagogiikan asiantuntijoiden kohtaamispaikkana toimiva Pedaforum on sittemmin laajentunut koskemaan koko korkeakoulutuksen kenttää. Päivien fokus on siirtynyt koko korkeakoulupedagogiikkaan. Ensimmäiset yhteiset päivät ammattikorkeakoulun kanssa järjestettiin vuonna 2020 Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Tänä vuonna itsenäisenä järjestäjänä on ensimmäistä kertaa ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia. Haaga-Helia tekee läheisesti yhteistyötä aikaisempien järjestäjien lisäksi Aalto-yliopiston kanssa, josta Pedaforumin järjestelyihin osallistuu lukuisia asiantuntijoita.

Viime vuonna päiviä ei järjestetty koronapandemia takia, joten vuoden 2022 tapahtuma kerännee mahdollisesti jopa ennätysmäärän osallistujia. Tapahtuma järjestetään nimittäin hybridinä, joten siihen voi osallistua Helsingin Messukeskuksessa sekä myös verkossa. Moni on kertonut jo kuitenkin iloitsevansa siitä, että Pedaforum järjestetään livetapahtumana. Toiveena on, että osallistujat pääsisivät fyysisesti osallistumaan tapahtumaan.

Pedaforum järjestetään uudella hybridikonseptilla

Vaikka koronapandemia onkin ollut kova isku tapahtuma-alalle, on sillä silti ollut myös monia positiivisia vaikutuksia seminaareihin ja muihin tapahtumiin. Monet tapahtumat siirtyivät virtuaalisiksi lähestulkoon yhdessä yössä, ja erilaisia digitaalisia ratkaisuja omaksuttiin käyttöön muutamissa päivissä. On ollut hienoa huomata, miten sujuvasti erilaiset virtuaaliset komponentit otettiin käyttöön.

Poikkeustila on pakottanut myös Pedaforumin järjestäjät sopeutumaan tilanteeseen luomalla erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja. Järjestelyt ovat jo kovassa käynnissä pandemian tuomista haasteista huolimatta. Haaga-Helia on panostanut hybriditapahtumassaan erityisesti toimivaan tapahtuma-alustaan, johon koko tapahtuma voitaisiin kokonaisuudessaan siirtää tilanteen niin vaatiessa.

Monipuolinen hybriditapahtuma-alusta yhdistettynä tehokkaaseen viestintään ovat Haaga-Helian valttikortit tämän vuoden tärkeimpiin kuuluvassa opetukseen keskittyvän seminaarin järjestelyissä. Poikkeustilan vuoksi järjestäjien on nopeasti saatava yhteys osallistujiin ja nopeat muutokset vaativat usean varasuunnitelman laatimista. Toimivien ja vastuullisten hybridiratkaisujen lisäksi huomio on kiinnittynyt erityisesti palveluntuottajien joustaviin sopimusehtoihin.

Teemana opetuksen ja oppimisen tulevaisuus korkeakouluissa

Päivien teemaksi on pyritty aina valitsemaan jokin ajankohtainen pedagoginen teema, ja tänä vuonna Pedaforum keskittyy opetuksen ja oppimisen lähitulevaisuuteen. Pääteemana on korkeakoulupedagogiikka 2030-luvulla, ja monipuolisten alateemojen kautta tätä voi lähestyä esimerkiksi kestävyyden, hyvinvoinnin, tutkimuksen ja työelämän sekä jatkuvan oppimisen näkökulmista. Myös saavutettavuuden, analytiikan ja tekoälyn tai pedagogisen johtamisen näkökulmat ovat mahdollisia.

Jo teemojen runsaus osoittaa, miten moni ajassa oleva ja tuleva koskettaa korkeakoulumaailmaa ja sen kehittäjiä seuraavalla vuosikymmenellä. Esimakua olemme saaneet kerätessämme lukuisia esityksiä abstrakteista, symposiumeista ja postereista tapahtumaan. Työskentelytavoissa kokeillaan edellisten vuosien tapaan monenlaista: paikkansa on niin perinteisille abstrakteille kuin erilaisille työpajoillekin.

Pedaforumista on muodostunut tapahtuma, jota odotetaan. Tänä vuonna kiinnostavuutta lisää tapahtuman vaikuttava puhujakaarti niin Suomesta kuin ulkomailta. Keynote-puhujina kuullaan professori Irene Sheridania Munster Technological Universitysta (MTU), professori Alf Rehniä Etelä-Tanskan yliopistosta sekä yliopettaja, koulutuksen kehittämisen asiantuntija Taru Konstia Turun ammattikorkeakoulusta.

Me järjestäjinä odotamme tapahtumasta innoittavaa löytöretkeä korkeakoulupedagogiikan tulevaisuuteen kiinnostavien puheenvuorojen, monipuolisen dialogin ja erilaisten työskentelymuotojen merkeissä. Mahdollisuudet saada uusia oivalluksia omaan työhön ovat vaikuttavat niin verkossa kuin paikan päällä Helsingin Messukeskuksessa. Myös tapahtuman yhteistyökumppaneilla on mahdollisuus verkostoitua opetuksen kehittäjien kanssa ja myös tuoda esille erilaisia opetusteknologisia ratkaisuja opetuksen helpottamiseksi.

Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum

Vuonna 1994 perustettu korkeakoulupedagogiikan asiantuntija- ja yhteistyöverkosto Pedaforum on järjestänyt vuosittain nimeään kantavan tapahtuman eri yliopistoissa. Pedaforumin tavoitteena on ollut alusta alkaen jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi. Vuonna 2023 tapahtuman nimeksi muuttuu Korkeakoulupedagogiikan päivät. Lisää tietoa tapahtumasta löytyy sen sivuilta www.pedaforum.fi

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Pedaforumin 2022 järjestäjä Haaga-Helia tunnetaan liike-elämän, palveluelinkeinojen ja ammatillisen pedagogiikan asiantuntijoiden kouluttajana. Ammattikorkeakoulu tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista. Haaga-Heliassa toimii vaikuttavan ammatillisen pedagogiikan TKI:tä toteuttava asiantuntijaverkosto sekä korkeakoulupedagogiikan verkosto KOPEDA. Verkosto tutkii, kehittää ja valmentaa korkeakoulupedagogisia teemoja johtamisesta opettajan ja opiskelijan kohtaamiseen. Lue lisää: www.haaga-helia.fi

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: