Siirry sisältöön

Voimaa yhteistyöllä, Styrka genom samarbete, Strength through collaboration – eli Peda-forum 2015 -päivät

26.3.2015

Johanna Anttonen & Isabell Storsjö

E-PF-Peda-forum-päivät

Peda-forum-päivien logo

Vuoden 2015 Peda-forum-päivät pidetään Helsingissä 20.–21.8. Päivät järjestetään Hankenin eli Svenska Handelshögskolanin ja MPKK:n eli Maanpuolustuskorkeakoulun yhteistyönä. Teemana on Voimaa yhteistyöllä ja alateemoina Työelämän ja opintojen välinen yhteys / yhteistyö, Tutkimuksen ja opintojen yhteys / yhteistyö, Eri alojen / tahojen yhteistyö sekä Kehittyvät oppimisympäristöt. Och samma på svenska.

Ajatus kahden pienen yliopiston yhteistyönä järjestettävistä päivistä oli lähtenyt kytemään jo vuosia aikaisemmin. Maanpuolustuskorkeakoulun Santahamina-talon rakentaminen kuitenkin siirsi jo aikaisemmin aiottua päivien järjestämistä. Nyt, vuoden 2015 keväällä, Santahamina-talo on vihdoin valmis, samoin kuin toteutus päivien järjestämiseksi.

Päivien suunnittelu alkoi jo hyvissä ajoin ennen vuoden 2014 Lappeenrannan Peda-forum-päiviä. Lappeenrannasta saimme ajatuksia ja neuvoja päivien käytännön toteuttamiseksi. Edellisen vuoden Peda-forum-päivien toteuttajan benchmarkkaus onkin hyvä tapa päästä heti vauhtiin suunnittelussa.

Sekä Hanken että MPKK nimesivät koordinaatioryhmän päivien suunnitteluun, ja molempien yliopistojen ryhmien jäsenet sitoutuivat alusta asti mukaan suunnittelemaan päiviä. Mukana ryhmässä ovat olleet molempien koulujen vararehtorit, viestinnän asiantuntijat sekä monia muita yliopistojen asiantuntijoita professorista tutkimusassistenttiin ja erikoissuunnittelijaan. Vaikka kiirettä on ollut, Peda-forum-päivien suunnitteluun on aina ollut aikaa, niin mielenkiintoista päivien suunnitteleminen on ollut. On haluttu tarjota ajankohtaisia teemoja sisältävät päivät, jotka kiinnostaisivat mahdollisimman monia.

Käytännön suunnittelua, nettisivujen kääntämistä kolmelle kielelle, päivien materiaalin tilaamista ja muita juoksevia asioita on pääsääntöisesti hoitanut Isabellin ja Johannan tiimi. Tiimi ei ole kommunikoinut aivan täysin normaalilla tavalla, sillä viestintä on tapahtunut sekä suomen että ruotsin kielellä. Isabell on puhunut ja kirjoittanut ruotsia, Johanna vastaavasti suomea. Tämä on antanut suunnittelutyölle mukavan lisän ja tavan toimia, ja samalla molempien kielitaitoa on päästy testaamaan.

Päivien kattoteema Voimaa yhteistyöllä valikoitui suoraan tavasta järjestää päivät. Valitun kattoteeman alle valikoitui neljä alateemaa, joissa niissäkin korostuu yhteistyö:

  • Työelämän ja opintojen välinen yhteys / yhteistyö eli Samband / samverkan mellan arbetsliv och studier
  • Tutkimuksen ja opintojen yhteys / yhteistyö eli Samband / samverkan mellan forskning och studier
  • Eri alojen / tahojen yhteistyö eli Samarbete mellan olika områden, discipliner och aktörer
  • Kehittyvät oppimisympäristöt eli Framtida undervisningmiljöer.

Jos haluat pitää päivillä esityksen, sinun tulee lähettää abstrakti 17.4.2015 mennessä. Lomake löytyy tapahtuman verkkosivuilta. Esitysten tulee liittyä annettuihin alateemoihin ja ne voivat olla joko suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Esitysehdotuksia on mahdollista tehdä seuraavissa kategorioissa, jotka ovat tuttuja edellisten vuosien päiviltä:

  1. Alustus, jossa voidaan käsitellä joko toteutuneita kehittämiskokeiluja tai esitellä aihepiiristä tehtyä tutkimusta. Myös muuntyyppiset esitykset ovat tervetulleita. Yhdelle alustukselle varataan aikaa noin 20 minuuttia. Rinnakkaiset teemasessiot kootaan samaan aihepiiriin liittyvistä alustuksista, jolloin sessioon jää aikaa myös keskustelulle. Osallistujien lukumäärää voidaan tapauskohtaisesti rajoittaa.
  2. Työpajassa käsitellään työpajan aihetta ehdotuksen tekijän tai tekijöiden valitsemalla tavalla. Tiivistelmässä voit kertoa, miten työpaja toteutetaan, kuka työpajasta on vastuussa, kenelle työpaja on tarkoitettu ja kuinka osallistujat voivat valmistautua työpajaan. Työpajan tekijä voi myös kutsua muita asiantuntijoita työpajaansa omalla kustannuksellaan. Työpajan kesto voi maksimissaan olla noin 1 tunti 15 minuuttia. Vetäjä päättää työpajan osallistujamäärän mahdollisesta rajaamisesta.

Päivät alkavat jo 19.8. Hankenilla eri verkostojen tapaamisella. Hanken varaa tilat verkostotapaamisia varten ilmoittautumisten perusteella.

Ensimmäinen varsinainen seminaaripäivä, eli 20.8. järjestetään Hankenilla. Iltajuhlaan siirrytään kuitenkin Santahaminaan Maanpuolustuskorkeakoulun tiloihin. Toinen seminaaripäivä alkaa mukavan yhteisen illan ja hyvin nukutun yön jälkeen Santahaminassa. Päivien tarkempi ohjelma löytyy jo päivien nettisivuilta. Kuljetuksista ei osallistujien tarvitse huolehtia tai edes huolestua. Santahaminan iltajuhlaan sekä toisen päivän seminaariin on järjestetty kuljetus hotelleilta. Omalla autolla Santahaminaan ei pääsääntöisesti ole mahdollista saapua.

Ilmoittautuminen päiville alkaa 4.5. ja päättyy jo juhannuksen aikaan (19.6. mennessä), eikä jälki-ilmoittautuminen ole tämän jälkeen enää mahdollista. Tämä johtuu iltajuhlan sekä seminaaripäivän toteuttamisesta sotilasalueella. Lisäksi ulkomaalaisten ilmoittautumisessa on omat protokollansa, ja heidän tapauksessaan ilmoittautumisen yhteydessä vaaditaan passin tiedot. Pääasia on, että muistat ilmoittautua ajoissa tuleviin päiviin ja että seuraat ilmoittautumisohjeita.

Perustietoa Peda-forum-päivistä

Peda-forum-verkosto järjestää vuosittain valtakunnalliset opetuksen kehittämispäivät ajankohtaisesta yliopistopedagogiikan teemasta. Kehittämispäivät järjestetään yhteistyössä Peda-forumin yhteyshenkilöiden kanssa, ja ne kiertävät eri yliopistoissa vuorollaan. Päivät levittävät tietoa oppimisen tutkimuksesta ja kehittämistyöstä sekä edistävät osallistujien keskinäisiä yhteyksiä ja vuorovaikutusta. Ensimmäiset päivät järjestettiin vuonna 1994.

Perustietoa Maanpuolustuskorkeakoulusta

Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) on Puolustusvoimiin kuuluva sotatieteellinen korkeakoulu. Sen keskeisenä tehtävänä on tuottaa korkeasti koulutettua henkilökuntaa Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle. Korkeakoulun opinnoissa akateeminen teoria yhdistyy tiiviisti käytännön koulutukseen. Sanotaan, että MPKK:sta valmistuu johtajia asiantuntijavalmiuksin. Tutkimus kuuluu tärkeänä osana MPKK:n tehtäviin, kuten yliopistoissa yleensäkin. Uusinta sotatieteellistä tutkimusta hyödynnetään tehokkaasti korkeakoulun opetuksessa. MPKK:n kolmantena tehtävänä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistuu sotatieteiden kandidaatteja ja maistereita, joilla on upseerin pätevyys. Tämän lisäksi MPKK:sta valmistuu siviilejä sotatieteiden maisteriksi, mutta heidän opintonsa eivät tuota upseerilta vaadittavaa pätevyyttä. Lisäksi siviili voi hakea sotatieteiden tohtoriohjelmaan.

Information om Hanken

Hanken Svenska handelshögskolan är en av Nordens äldsta handelshögskolor och idag den enda fristående handelshögskolan i Finland. I Hankens strategi ingår att profilera högskolan som en genuint internationell och forskningsintensiv handelshögskola som bedriver nära samarbete med näringslivet.

Hanken utbildar ekonomie kandidater, magistrar och doktorander på två orter; i Helsingfors och Vasa. Hanken har ett lagstadgat ansvar för utbildning av svenskkunniga ekonomer, men erbjuder även magisterprogram och forskarstudier på engelska. Därtill är Hanken det första universitetet i Finland som infört en utlandsvistelse som en integrerad del av kandidatexamen.

Johanna Anttonen toimii koulutuksen kehittämispäällikkönä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Isabell Storsjö arbetar som prorektors- och kursassistent vid Svenska Handelshögskolan.

Santahaminatalo
Johanna Anttonen uuden Santahamina-talon ovella.

PDF

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: