Siirry sisältöön

Johanna Naukkarisesta Peda-forumin uusi puheenjohtaja: Yhteistyöstä vertaistukea ja arjen hyötyjä

22.12.2016

Tiina Jakobsson, Johanna Naukkarinen & Matti Lappalainen
tiina.jakobsson@jyu.fi, johanna.naukkarinen@lut.fi, matlap@utu.fi

E-PF-Peda-forumin toiminnot

 

 

 

Peda-forum-päivillä pidetyssä yhteyshenkilökokouksessa valittiin yksimielisesti verkoston puheenjohtajaksi tutkijatohtori, TkT Johanna Naukkarinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hänen toimikautensa alkaa vuoden vaihtuessa.

Yli 20-vuotiaan Peda-forum-verkoston toiminnasta monelle tuttuja ovat Yliopistopedagogiikka-lehti sekä Peda-forum-päivät. Muista toimintamuodoista aktiivisin on viime vuosina on ollut yliopistopedagogisia koulutuksia järjestävien henkilöiden ”kouluttajien ja kehittäjien verkosto”. Myös opintopsykologiverkosto, joka nyt toimii Psykologiliiton yhteydessä sekä koulutusvararehtoreiden säännölliset kokoukset ovat alun perin käynnistyneet Peda-forumin toimintana.

Verkoston organisaatio on hyvin kevyt. Jokaisella yliopistolla on oma Peda-forum-yhteyshenkilö. Yhteyshenkilöiden kokouksia, joissa keskustellaan yhteisistä ajankohtaisista haasteista ja suunnitellaan toimintaa, pidetään vuosittain 1–3 kertaa. Yliopistopedagogiikka-lehdellä on toimituskunta, oto-päätoimittaja ja osa-aikainen toimittaja-toimitussihteeri.
Verkoston yhteyshenkilöt valitsevat verkostolle puheenjohtajan. Verkostoa viime vuodet vetäneen Matti Lappalaisen (Turun yliopisto) vetäytyessä tehtävästä yhteyshenkilöt olivat erittäin tyytyväisiä, kun perusteellisten keskustelujen jälkeen verkostolle löydettiin yksimielisesti uudeksi puheenjohtajaksi Johanna Naukkarinen (Lappeenrannan teknillinen yliopisto). Naukkarisella on pitkä kokemus opetuksen kehittämisestä niin nykyisestä työpaikastaan kuin aiemmista yliopistoistaan Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Teknillisestä korkeakoulusta. Hän on osallistunut vuoden kestäneeseen, 10 opintopisteen laajuiseen Peda-forumin opetuksen kehittäjille järjestämään Kehittäjää etsimässä -työpajaan. Tietojohtamisen alaan kuuluvan väitöskirjansa ”What Engineering Scientists Know and How They Know It” hän julkaisi viime vuonna.

Paljon mahdollisuuksia yhteistyölle

Kapulanvaihtopalaverissaan Naukkarinen ja Lappalainen pohtivat, että muuttuvassa yliopistokentässä Peda-forumilla on runsaasti tehtävää. Viime vuosien aikana kaikissa yliopistoissa on koulutettu runsaasti opettajia ja muokattu muutenkin maaperää oppimiskeskeisemmälle yliopistolle. Elokuussa järjestetyt Peda-forum-päivät olivat osallistujamäärältään kaikkein suurimmat, joten tiukkoinakin aikoina opetus-, ohjaus- ja opetuksen kehittämistehtävissä toimivilla on intoa tavata kollegoita, kehittää itseään ja saada ja antaa vertaistukea kollegoille.

 

vaihto2

Peda-forumin nykyinen puheenjohtaja Matti Lappalainen ja vuodenvaihteessa aloittava Johanna Naukkarinen etäneuvotteluna pidetyssä kapulanvaihtopalaverissa.

Kaikissa yliopistoissa on käynnissä useita samanlaisia muutosprosesseja, joihin valtakunnallinen yhteistyö voi tuoda lisäarvoa. Esimerkkinä aiheesta, jossa Peda-forum voisi tarjota valtakunnallisen keskustelu-, kehittämis- ja vertailualustan Johanna Naukkarinen mainitsee koulutuksen johtamisen. Peda-forum-päivillä järjestettiin monta koulutuksen johtamista tai pedagogista johtamista käsittelevää työpajaa ja teemaryhmää. Näiden vetäjien kesken on jo alustavasti mietitty tulevaa yhteistyötä. Teema oli vahvasti esillä myös opintoasiainpäivillä syyskuussa. Toinen kaikkia yliopistoja koskettava alue on laaja-alaisten tutkinto-ohjelmien rakentaminen ja niiden kehittäminen. Aihepiiriä on jo työstetty pitkään opintohallinnon näkökulmasta opintohallinnon toimijoiden OHA-foorumissa. Tässä työssä Peda-forumin roolina voisi luontevasti olla pedagogisten näkökulmien tuominen käynnissä oleviin muutoksiin, esimerkiksi opetussuunnitelmatyöhön, opetusmenetelmiin, oppimisen arviointiin ja työelämätaitoihin.

Naukkarinen ja Lappalainen toteavat lopuksi, että olennaista tulevassa toiminnassa ovat toisaalta Peda-forum-yhteyshenkilöiden yhteinen toiminta ja ideointi sekä toisaalta yliopistojen opettajilta, muulta henkilöstöltä ja opiskelijoilta tulevat ideat ja tarpeet.

 

Tiina Jakobsson on Yliopistopedagogiikka-lehden toimittaja. Peda-forumin uusi puheenjohtaja Johanna Naukkarinen työskentelee tutkijatohtorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa sähkötekniikan alalla. Peda-forumin pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Lappalainen työskentelee johtavana suunnittelijana ja yksikön vetäjänä Turun yliopiston yliopistopedagogiikan yksikössä.

PDF

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: