Siirry sisältöön

Nordic-Baltic Network in Higher Education Development -verkosto kokoaa pohjoismaalaiset opetuksen kehittäjät yhteen

13.5.2014

Lappalainen & Nevgi kirj kuvat

Matti Lappalainen & Anne Nevgi

Kongressit ja uutiset

Pohjoismaalais-balttilainen opetuksen kehittäjien verkosto on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Mukana on pohjoismaalaisten opetuksen kehittäjien lisäksi virolaisia kollegoita. Verkosto on järjestänyt kongressien yhteydessä yhteisiä tapaamisia sekä yhden työpajan. Verkoston Facebook-ryhmässä on lähes 100 jäsentä.

Epävirallisia kokoontumisia
vuodesta 2008 lähtien

Pohjoismaista osallistuu vaihteleva määrä opetuksen kehittäjiä Peda-forumeiden Peda-forumin eli ICED:n (International Consortium for Educational Development) joka toinen vuosi järjestettäviin konferensseihin. Vuonna 2008 Salt Lake Cityssä järjestetyssä konferenssissa Ruotsin SwedNetin eli yliopistopedagogisen verkoston silloinen puheenjohtaja Klara Bolander-Laksov ehdotti, että kaikki pohjoismaista tulevat osallistujat kokoontuisivat konferenssin yhteydessä yhteiselle lounaalle. Mukaan tapaamiseen tuli hieman toistakymmentä osallistujaa. Tästä tapaamisesta voidaan katsoa käynnistyneen pohjoismaalais-balttilaisen opetuksen kehittäjien verkoston.

Vuonna 2010 Barcelonassa järjestetyssä konferenssissa pohjoismaalaiset ja balttilaiset opetuksen kehittäjät järjestivät myös yhteisen lounaan. Tuolloisessa konferenssissa Ruotsista oli yli 60 osallistujaa ja Suomestakin yli 20. Epämuodollisessa lounastapaamisessa mukana oli noin 40 opetuksen kehittäjää.

Seuraava, jo virallisempi tapaaminen sovittiin pidettäväksi Tartossa tammikuussa 2011 kansainvälisen opetuksen kehittämiskonferenssin yhteydessä, jonne virolaiset Barcelonassa kutsuivat erityisesti pohjoismaalaisia kollegoitaan.

Ensimmäinen työpaja vuonna 2011

Barcelonan keskustelujen pohjalta syksyn 2010 aikana alettiin Helsingin yliopiston toimesta sähköpostitse valmistella Tanskassa kesällä 2011 pidettävää pohjoismaista yliopistopedagogiikkakouluttajien työpajaa. Yhteistyön kieleksi sovittiin englanti.

Tartossa tammikuussa 2011 järjestetyn kongressin ”University teaching as a scholarship” yhteydessä pidetyssä pohjoismaisessa opetuksen kehittäjien kokouksessa suunniteltiin kesäkuussa 2011 Tanskassa järjestettävää työpajaa, päätettiin antaa verkostolle nimi ”Nordic-Baltic Network in Higher Education Development” ja perustettiin verkostolle Facebook-ryhmä. Ryhmän sivut löytyvät verkoston nimellä Facebookista sekä osoitteesta https://www.facebook.com/groups/152.

Verkoston ensimmäinen kolmipäiväinen workshop oli kesäkuussa 2011 Tanskassa. Mukana oli 39 yliopisto-opetuksesta kiinnostunutta. Markku Ihonen raportoi workshopista Peda-forum-lehden vuoden 2011 toisessa numerossa.

Tammikuussa 2013 Tallinnassa pidetyssä kongressissa ”Higher education – higher level learning” järjestettiin Nordic-Baltic-verkostokokous, jossa sovittiin, että seuraava workshop järjestetään Ruotsissa. Työpaja järjestettiin Lundissa 3.–4.12.2013, ja siihen osallistui 35 opetuksen kehittäjää kaikista pohjoismaista ja Virosta. Seuraava workshop sovittiin järjestettäväksi joulukuussa 2014 Helsingissä, jolloin järjestäjänä on Helsingin yliopisto.

Matti Lappalainen on johtava suunnittelija Turun yliopiston Yliopistopedagogiikan yksikössä. Anne Nevgi toimii Yliopistopedagogiikka-lehden toimitusneuvoston puheenjohtajana ja yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikössä.

PDF

One Comment leave one →
  1. Maarit Ansela permalink
    29.9.2014 14.49

    Olin 2008 Salt Lake Cityn kongressissa, jossa juuri ruotsalaiset opetuksen kehittäjät lähestyivät meitä suomalaisia verkostoitumisehdotuksin. En ollut mukana perustamishetkellä, mutta ennen sitä muutamissa aamiaispöytä – ja käytäväkeskusteluissa kerroin kyllä ruotsalaisille kollegoille, että idea oli minusta vallan loistava. Mukava huomata, että verkosto toimii aktiivisesti ja että joulukuussa on suomalaisten vuoro järjestää toimintaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: